Pelet Üretiminde Ekipman Harici Etkenler

Kaliteli Pelet Etkenleri
Talaş Pelet Tesislerinde pelet ekipmanları haricinde bilmeniz gereken bazı ekstra harici etkenler bulunmaktadır. Bunlar ham madde nem oranı, partikül boyutu, preslenecek ağaç içeriği, lignin yoğunluğu, ekstra bağlayıcılar gibi detaylardır. Talaş Peletinin yukarıda sayılan tüm harici etkenlerinin ötesinde bir de operatör tecrübesi hem ekipman, hemde ek etkenler kadar büyük öneme sahiptir. Bu yazımızda bu etkenlere değineceğiz.

Pelet Üretiminde Ekipman Harici Etkenlerin Detayları Aşağıdaki Şekildedir.
HAM MADDE NEM ORANI
Eğer şu anda Ülkemizin dört bir yanında pelet üretim tesisi yok ise bunların başında gelen sebeplerden biri preslenecek olan ürünün nem oranının ortalama %10-15 arasında olması gerekmesidir. Nem içeriği her zaman peletleme ve pelet dayanıklılığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Doğru miktarda nem oranı peletleşme sürecinde etkin bir rol oynar. Doğal bir tutkal görevi gören LİGNİN’i yayarak, mukavemetli ve dayanıklı pelet oluşumunu sağlar. Aslında nemin en önemli etkeni burada kendisini gösterir. Artan nem oranı Doğal Lignin’in yapışkanlık sağlaması özelliğini yitirmesine neden olur. Aynı şekilde fazla kuru olması da yine ligninin yanmasına ve özelliğini kaybetmesine sebep olur.

Ayrıca belli miktarda ki doğru nem, bir nevi yağlama görevini üstlenir, basılan ham maddenin disk deliklerinde ki akışkanlığını da arttırarak geçişte kolaylık sağlar. Ancak fazla miktarda ki nem, aksine peletin görüntü kaitesine ve yanma verimine büyük zarar verir. Dolayısıyla nem oranı, pelet dayanıklılığına ve yanma verimine büyük bir etken sağlar.

Neredeyse her işletme de bulunan nem ölçerler farklı firmalara aittir ve doğruluğu hakkında elbette emin olamayız. Bu sebepten dolayı Talaş Nem Ölçer Kullanımı başlıklı yazımızı okuyarak elinizde ki nem ölçer cihazlarından en verimli çalışma şeklini öğrenebilirsiniz.

HAM MADDE PARTİKÜL BOYUTU

Parçacık boyutu, peletlerin genel kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden bir diğeridir. Daha büyük parçacık boyutları, genel olarak daha güçlü pelet oluşumuna ve dayanıklılığa karşı gelir; çünkü daha büyük parçacıklar, çatlak noktaları daha fazla ortaya çıkarır. Eğer büyük patrikül boyutlarına sahip bir ham madde ile pelet üretimi yapılacaksa, ürün içerisine toz ham madde eklemeniz, parçacıklar arası bağlanma ve parçacıklar arası boşlukların ortadan kaldırılması nedeniyle en uygun pelet kalitesini üretecektir. Dahası, parçacık boyutu aynı zamanda peletleme ekipmanı için önemli bir faktördür. Ham maddenin parçacık boyutunun küçük olması, ekipmanın da daha uzun süreli kullanılmasına sebep olur.

AĞAÇ ÇEŞİDİ ve İÇERİĞİ

Peletin standart baz alınan ana ham maddesi SARIÇAM’dır. Ortalama yumuşaklığı baz alınan Sarıçam verilen kapasiteye doğru orantılıdır. Sarıçam’dan daha sert ağaç grupları (Bazı Kavak Çeşitleri, Gürgen, Kızılçam vs.) için onlara özel disk çalışması yapılmalıdır. Ham madde ne kadar sert ise, deliklerden geçmesi de o kadar zorlaşacaktır, bu sebepten sert ağaç basımında disk yapısı aynı oranda farklı havşa ve disk kalınlığı gerektireceğinden, bu tür üretimlerde mutlaka görüşmelerimizde basılacak ürün ile ilgili bilgi veriniz.

Kürelsan Makine adresine göndereceğiniz numune ürününüzün, basımının yapılarak tarafınıza geri gönderimini isteyebileceğinizi de unutmayınız.

LİGNİN

Ağaç çeşidi aynı zamanda ağaç içeriğinde bulunan lignin yoğunluğunu da etkiler. Yumuşak ağaç gruplarında lignin daha bol, sert ağaç gruplarında da ters orantılı olarak daha az lignin bulunur. Lignin ısı ile toz hammaddenin içinde açılarak partiküllerin birbirine bağlanmasını ve peletin oluşmasını sağlar. İçeriğinde lignin bulunmayan yada çok az miktarda bulunan ham madde peletlemek için ekstra yardımcı bağlayıcılar kullanmanız, peletleme işlemini kolaylaştıracaktır.

YARDIMCI BAĞLAYICILAR

Birçok pelet üreticisinin bildiği gibi lignin özelliği az olan yada olmayan ağaç tozlarının peletlenmesi sırasında ham maddenin içerisine %1 oranında MISIR NİŞASTASI koymanız faydalı olacaktır. Bilindiği üzere nişasta yüksek derece ısılar da jelleşerek, tutkal görevi sağlar. Aynı zamanda nişasta, nem düzenleyici olarak da kullanılmaktadır.

Kullanılan bazı bağlayıcılar şu şekildedir; Su, Bitkisel Yağlar ve Nişasta. Unutulmamalıdır ki her ne eklerseniz ekleyin, ham madde ve nem oranına bağlı olarak kontrollü olarak ekleme yapınız. Bu saydığımız tüm bağlayıcıların fazla oranda eklenmesi, pelet kalitesinde ciddi sorunlar yaşatacaktır. Özellikle bitkisel yağ, ham maddenin deliklerden hızlı ve kaygan şekilde geçmesini sağlayacağından, peletleme de etkin bir rolü vardır ve azar azar denemeler yapılarak eklenmelidir.