Adım Adım Pelet Yapımı
Talaş Pelet Makinası genelde kereste fabrikaları tarafından çıkan talaşın yakacak haline getirilmesini sağlayan, yüksek ısı ve presleme ile çalışan makinalardır. Talaş Pelet Makinalarında sadece talaş değil aynı zamanda Yem, Gübre ve Pirina (Zeytin Atığı) gibi geri dönüşümünden kazanç elde edebileceğiniz her türlü üründen Peletleme işlemi yapılmaktadır.
Atık olarak kabul edilebilecek, meyve kabuğu, ağaç kabuğu, dal, saman, çimen, çöp herşey yakacak yada gübre olarak kullanılması adına peletlenebilmektedir. Bir tür yeni yeşil enerji olarak odun peleti, Avrupa, Güney Amerika ve dünyanın diğer ülkelerinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Pelet Avrupada 1900’lü yılların ortalarından beri, farklı amaçlarla kullanılsa da, ülkemizde henüz çok yenidir. Yüksek maliyetli doğalgaz kömür gibi yakacakların maliyet hesabından ve İnsanların karbon emisyonu ve hava kirliliği konusunda endişeleri arttıkça, odun peleti kullanımı da buna paralel olarak artmıştır. Maliyet tasarrufu ve kullanımı kolaydır. Geri dönüşüm adına değersiz talaşı, enerjiye dönüştürebilirseniz, kazanç sağlayabilirsiniz.
Şimdi, PELET yapmaya karar verdiniz mi?
1- Hammadde
Dünya genelinde Talaş Peletinin hammaddesi ÇAM’dır. Yumuşak ağaç grubuna girmesinden ötürü basımı en kolay ağaç grubuna girmektedir. Ceviz, Kestane, Meşe gibi ağaçların peleti zor olmasına karşın, yapılabilmektedir. Fakat hem doğaya salınımı açısından hem de insanlarda oluşan algıdan dolayı, daha iyi satışlar yapabilmeniz adına, peletinizin sırf çam olmasında fayda vardır.
Makinalarımızda Toz Çam Talaşı veya Planya Talaşı (Kıvırcık Tabir Edilir) basımı birbirinden farksız şekilde basılabilir. Bu ürünler yalnız başına basılabildiği gibi karıştırılarakta basılabilmektedir. Eğer odun yada dal basımı yapılacaksa ürünlerin önce çekiçli bir değirmenden geçirilmesi gerekmektedir. Preslenecek olan ürünün yumuşaklık ve sertlik oranına bağlı olarak 6mm partikül çapından fazla olmaması gerekmektedir. Partikül büyüklüğü kapasiteye etken bir durumdur.
2- Nem Oranı
Nem, Kaliteli Talaş Peletinin en önemli unsurlarından biridir. %10-%15 arasında ki nem oranı kaliteli bir pelet almanız adına kaçınılmazdır.
Aşağıdaki resimlerde Pelet Makinasına Nemli Atılan Talaş, Doğru Nem Oranında Atılan Talaş ve Kuru Atılan Talaşlara ait farklılıklar gözlemlenmektedir.
Nemli Talaş PeletiStandart Talaş PeletiKuru Talaş Peleti
3- Pelet Makinası Seçimi
Pelet Tesisi kurmak yada kendinize yetecek kadar pelet üretimi yapmaya karar vermişseniz öncelikle, talebinizi karşılayacak bir dizi pelet makinası satın almanız gerekir. Pelet Makinaları dış görünüş olarak birbirlerine ne kadar benzeseler de içerik olarak farklılıklar göstermektedir.
Firmalar pelet makinası imalatında oldukça yaratıcı, Kayış-Kasnak Sistemi, Çıkma Araç Difransiyeli ve Zincir-Dişli sistemi kullanılsa da gerçek pelet makinalarında Pelet Makinasının uyguladığı kuvvete karşı dayanıklılık gösterebilecek güçte özel redüktör sistemleri kullanılmalıdır. Piyasada sıklıkla görülen yeşil renkli çin malı makinalardan uzak durmanız tavsiyemizdir. Döküm gövde ile çalışan pelet imalatçılarının en büyük sorunu dökümün bir zaman sonra presleme ve ısıya dayanamayarak kırılması yada patlamasıdır. Firmamız tamamen Türk Malı Yılmaz Redüktöre ait Pelet Redüktörü (K Series Reducer) kullanmaktadır. Kürelsan Makine Sanayi’ye ait Pelet Makinalarının Kalite ve üretim kapasitesi, makinalarımızı kullanan siz değerli müşterilerimizce doğrulanmıştır.
Talaş pelet makinası kullanımı, operatör tecrübesi ve zaman isteyen bir işlevdir, fakat makina tasarımı doğru değilse, bu tecrübe yolculuğu çok fazla zamanınızı alabilir. En yaygın imalatçı hatası kısa vadeli çalışacak olan redüktör seçimi ve bir operatörün makina üzerinde en çok ilgileneceği parça olan disk ve ezici toplardır. Doğru malzeme ile işlenmemiş bir disk kısa zaman içerisinde pres özelliğini kaybedecektir. Disk Cnc Dik İşleme makinalarında özel olarak itinayla işlenmelidir. Disk içinin parlak olması gereken milimetrik ölçülerde olmalıdır. Aksi taktirde pelet presleme işlemi çok zor olacaktır.
Kürelsan Makineye ait disklerimiz 1000 SAAT GARANTİLİDİR ve pelet makinalarımız 7 Gün / 24 SAAT sürekli olarak çalışmaya uygun şekilde imal edilir.